Honung

HEMMEGÅRDENS HONUNG

SVENSK HONUNG AV NEKTAR FRÅN GÅRDEN OCH TRAKTEN

 

Vi har en bigård på Hemmegården med i dagsläget sex bisamhällen, som ger oss god och nyttig honung under sommaren samtidigt som bina pollinerar blommorna i närområdet, vilket ger större skördar och bidrar till biologisk mångfald. 

 

Normalt sett skördar vi honung två gånger under sommaren. Första gången brukar vara kring midsommar när rapsen blommat klart och andra gången i augusti när de flesta blommor blommat klart. När honungen är klar att slungas hämtar vi in ramarna och slungar sedan ut honungen ur ramarna. Därefter silas honungen innan den antingen tappas på burk som flytande nyslungad honung eller så tappar vi över den i ett större kärl där vi sedan rör honungen några gånger om dagen tills den får rätt konsistens. När vi uppnått rätt konstistens tappar vi den på burkar och honungen är då halfast till fast. Vi värmer aldrig upp honungen då vissa nyttigheter förstörs när man värmer upp honungen.

 

Honungen har olika smak beroende på vilka blommor bina hämtat sin nektar ifrån. Därför är det alltid spännande att smaka hur honungen smakar efter varje skörd. Vissa tycker att honung endast ska ätas som den är och skulle aldrig få för sig att äta smaksatt honung. Vi anser att det ena inte behöver utesluta det andra, så därför tillverkar vi även en del smaksatt honung. Vi smaksätter då honungen med naturliga smaker såsom färsk lavenedel från trädgården, färsk mynta från trädgården, cest från ekologiska citroner och ekologiskt lakritspulver. Vi har massor med idéer på nya smaker så vi får se vad som dyker upp under nästa sommar.

 

 

Vi erbjuder även andelsbiodling.

Ett smart sätt för dig som gillar honung, vill bidra till polinering och biologisk mångfald, men som inte vill vara biodlare själv.

Läs mer här hur du kan bli ägare av en andel eller hur du gör om du vill ge bort en andel i present eller julklapp.