Andelsbiodling

HEMMEGÅRDENS ANDELSBIODLING

 

Vill du ha bin och honung utan att få kladdet? Eller har du kanske inte tid att bli biodlare? Eller vill du bara göra en insats för pollineringen av vår närmiljö och bidra till biologisk mångfald? Eller vet du inte vad du ska ge i present eller julklapp till den som "har allt"?

 

Som andelsbiodlare delar vi tillsammans på honungen och riskerna. Blir det ett bra år betyder det mer honung och fler bisamhällen. Likaså betyder ett dåligt år med dåligt väder etc. att det blir minde honung och i några undantagsfall kan skörden nästan utebli helt men det finns också en möjlighet till att det blir upp till 6kg/andel eller mer. Oavsett om honungsskörden blir stor eller liten förblir din kostnad ändå densamma. På så sätt bidrar du till att hjälpa till med pollineringen av Starby med omnejd.

 

Bisamhällen har vardera ca 20 000 – 70 000 bin, alla redo att göra sin viktiga uppgift i den närliggande naturen. Utifrån bisamhällenas placering kommer bina ha möjlighet att flyga till byns alla trädgårdar och förhoppningsvis göra stor nytta när det gäller pollineringen av frukt- och bärväxter. Samtidigt kommer bina samla in nektar från växterna och göra utsökt, välsmakande honung som ni kommer att få del av.

 

Honungen skördas och tapps upp vid två tillfällen under sommaren. Detta gör att det ges möjlighet att få två olika honungstyper, en ljus försommarhonung som är mild i smaken och en mörkare sensommarhonung med lite mer karaktär i smaken. Oftast är mängden försommarhonung något större än sensommarhonungen.

 

Vi erbjuder intresserade att köpa in sig på andelar för sommarens skörd i ett samhälle.

Är man en stor honungsfantast kan man köpa flera andelar. Andelsbiodlingen består av 3 bikupor, vilket motsvarar 30 andelar. Den totala honungsskörden i dessa kupor, under sommaren, kommer att delas lika mellan andelarna.


Du behöver inte bo i Starby/Ängelholm för att köpa en andel, det går att skicka din del av skörden med posten också.

 

Pris för en andel är 450 kr inkl moms. Fraktkostnad tillkommer om honungen skall skickas.

Honung som inte hämtats ut innan 1 november tillfaller Hemmegården.

 

För 450 kr får du som andelsbiodlare:

  • Ett andelsbevis (är det en present meddela gärna vilket namn ska stå i beviset).
  • 1 andel av honungsskörden i andelsbiodlingen förpackad i någon av de förpackningar vi tillhandahåller.
  • Ett nyhetsmail varje månad under säsong och ett var 3:e månad utanför säsong.

 

Har du  frågor kan du skicka ett mail till oss på andel@hemmegarden.se 

 

Vill du köpa en andel vänligen fyll i formuläret här under så länge det finns andelar kvar (dock senast 1 april) och skicka in det så återkommer vi.


Efter den 1 april går det inte att beställa fler andelar utan då kan man istället fylla i formuläret för att skicka in en intresseanmälan inför nästa säsong, så återkommer vi i höst med mer information.


 

INTRESSEANMÄLAN TILL 2022