Must av egen frukt

HEMMEGÅRDENS MUST

MED FRUKT FRÅN DIN EGEN TRÄDGÅRD

 

På Hemmegården erbjuder vi dig som kund att komma och lämna din egen frukt för mustning. Vi pressar din frukt till ofiltrerad äppelmust, päronmust och äppel & päronmust helt utan tillsatser. Vi pastöriserar sedan musten för längre hållbarhet och tappar den sedan i 3 liters bag-in-box och sätter på en personlig etikett som visar att musten är gjord på er egen frukt. Supertrevligt att ställa fram på bordet hemma och även en mycket uppskattad present.

 

VAD KOSTAR DET ATT MUSTA SIN EGEN FRUKT HOS HEMMEGÅRDEN?

Hos oss betalar du 25 kr/l inklusive bag-in-box och moms. Minsta vikt du måste ha med dig är

50 kg vilket är ca 3-4 stora papperskassar. Av 50 kg får vi ut runt 25 liter must.

 

NÄR ÄR DET RÄTT TID ATT MUSTA SINA FRUKT?

Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.

Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. 

För att undvika fallfruktsskador kan du plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna. Se till att gallra bort dålig frukt med jämna mellanrum.

 

VILKA ÄPPLEN/PÄRON KAN JAG MUSTA?

I princip alla mogna äpplen och päron blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra - det blir även riktigt bra att blanda äpplen och päron. Det spelar ingen roll om frukten har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

 

VILKA ÄPPLEN/PÄRON SKA JAG UNDVIKA?

Övermogen frukt blir mjölig. Vi mustar inte mjölig frukt då den ger dålig must och sätter igen pressduk och filter. Ett övermoget äpple/päron är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta frukt som blivit mörkbrun, möglig eller börjat ruttnna då den utvecklar giftet patulin.

 

HUR LÅNG BLIR HÅLLBARHETEN?

Med pastöriseringen som innebär en uppvärmning till 79 grader får din must en hållbarhet på ett år utan att du behöver tillsätta konserveringsmedel. Kartongerna kan förvaras i rumstemperatur.

Öppnad kartong i kylskåp håller i minst fyra veckor.

Näringsinnehållet påverkas marginellt vid uppvärmningen, ungefär lika lite som vid infrysning.

 

HUR BOKAR JAG TID?

Skicka ett meddelande till oss antingen via kontaktformulär, mail eller messanger så kommer vi överens om en tid när ni kan komma och lämna frukten. När musten sedan är klar hör vi av oss och så bestämmer vi en tid för avhämtning.